TINA NORDSTRÖM

 

– SVERIGES FÖRSTA
KVINNLIGA KOCKSTJÄRNA
 

Det blev hon 2001, efter att ha varit i final i Årets Kock och vunnit silver i kock-OS, då hon i tv-rutan charmade hela svenska folket med sina läckra recept och sin befriande matattityd. Passionen för mat har alltid funnits där och från föräldrarnas restaurang i Ramlösa i Skåne var steget inte långt till arbeten på krogar runt om i Sverige och utomlands.
Sedan hon blev ”upptäckt” har det blivit många säsonger matprogram, bland andra som programledare för Tina på besök och som en av jurymedlemmarna i Sveriges yngsta mästerkock i TV4. Tina är författare till flera kokböcker och bejublad vinnare av Let’s dance 2008.

EN SAMTIDA TEXTILKOLLEKTION MED RÖTTERNA I SVENSK FORMTRADITION

 

Nu är det premiär för ett unikt samarbete mellan den folkkära tv-kocken Tina Nordström och Ekelund, ett av Sveriges äldsta linneväverier, från Horred, Viskadalen.

I Tinas första textilkollektion har älskade köksprylar och tolkningar av mönsterskatter från svensk textiltradition fått ge inspiration till en levande textilkollektion som finns i både glada färger och tonad gråskala. Använd den i köket, när du dukar till fest eller bara vill ha det fint hemma.

Lustfyllda textilier som gjorda för att skrynklas, spillas på och leva med!

FRÅN SKISSBORDET
HEM TILL DIG.

 

När vi på Ekelund tar fram nya produkter utgår vi alltid från att
de ska älskas i många år och därför ska de också tåla att användas.

Tinas kollektion är framtagen tillsammans med Linda Svensson Edevint, designer som gjort flera mönster hos Ekelund. Mötet har lett till ett svenskt kvalitetshantverk där Tinas älskade köksprylar fått ge inspiration till en helt egen mönstervärld. Som exempel har mormors blå pepparkvarn fått en central plats, tillsammans med former ur svensk mönstertradition.

Linda Svensson Edevint är utbildad vid både Nyckelviksskolan och Konstfack. Hon hämtar ofta inspiration från naturen och har under femton år som designer gjort sig känd för ett stort antal mönster med egen karaktär.

På startsidan kan du se filmen om hur kollektionen blir till.


”ATT TA FRAM KOLLEKTIONEN TILLSAMMANS MED LINDA HAR VARIT JÄTTEROLIGT OCH INSPIRERANDE”

Elsie Bullar

15–20 bullar

Deg

50 g jäst  
5 dl ljummet vatten  
1 dl ljus sirap 
1 ½ dl rapsolja 
ca 13 1/3 dl vetemjöl (800 g)         
½ tsk salt 
3 tsk malen kardemumma 

Fyllning

200 g osaltade cashewnötter + vatten  
2 dl god äppelpuré 
1 msk kokosolja 
2 tsk vaniljsocker  
2 msk malen kanel  
4 msk strösocker  
1 ägg till pensling 
pärlsocker till garnering

 

Gör så här

1.Rör ut jästen med lite av vattnet och sirapen i en matberedare. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Blanda ner hälften av mjölet, saltet och kardemumman. Kör på låg hastighet till en kletig deg. Blanda i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop degen. Låt jäsa i 1 timme.  

2. Lägg cashewnötterna till fyllningen i ett litermått och häll på ljummet vatten så att det precis täcker. Låt nötterna ligga i blöt i 15 minuter. Häll sedan av vattnet.  

3. Mixa nötterna tillsammans med äppelpuré, kokosolja och vaniljsocker med stavmixer.  

4. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut äppel- och nötsmeten på degen. Blanda kanel och socker och pudra ett rejält lager över varje degbit. Rulla ihop degen och skär upp den i lagom stora bullbitar.

5. Lägg bullarna i formar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

6. Grädda bullarna i 10–12 minuter – själv gillar jag bullar som är lite bleka.

Lax med örter och hyvlad zucchini och kålrabbi  

4 portioner

Ingredienser

300–400 g pinfärsk laxfilé i hel bit 
  
1 kålrabbi 
½ zucchini 
2 nypor salt 
lite färskpressad citronsaft 
1 rejält knippe ärtskott 
Dressing  
5 msk olivolja 
3 msk färskpressad citronsaft 
1 msk japansk tamarisoja 
nymald svartpeppar ur kvarn 

 

 

Gör så här

1.Skär laxen i tunna skivor. Lägg ut skivorna på en stor skärbräda (eller på en saltsten om du har en sådan). 

2.Skala och skiva kålrabbi och zucchini tunt med mandolin. Lägg upp i en skål, strö över ett par nypor salt och pressa över lite citronsaft. Blanda runt och låt kålrabbin och zucchinin marinera i 5–10 minuter tills de är mjuka.  

3.Varva lax och grönsaker på skärbrädan eller stenen.  

4.Blanda alla ingredienser till dressingen och smaksätt med svartpeppar. Ringla dressingen över laxen och grönsakerna och toppa med ärtskott. 

FILBUNKE MED BÄR OCH KRYDDSOCKER

4 portioner

Filbunke

8 dl ekologisk gammaldags mjölk 
2 dl ekologisk filmjölk 
1 dl gräddfil 
Kryddsocker (ca 3 dl) 
1 ½ dl strösocker 
1 ½ dl rörsocker 
½ tsk malen muskot 
½ msk malen kanel 
1 tsk malen kardemumma 
1 ½ krm malda nejlikor

  Till servering

   Färska bär till servering


Tips! Filbunken håller  i 3–4 dagar i kylen.
 

Gör så här

1.Hetta upp mjölken till 85 grader.  Låt svalna till rumstemperatur, 20–22 grader.  

2.Rör ner filmjölk och gräddfil.  Blanda väl. Häll upp filbunken i skålar. Täck över med plastfolie.  
Låt stå i rumstemperatur i 8–10 timmar tills filbunken ”stelnar”. 

3.Låt sedan filbunken stå i kylen  i minst 2 timmar. Servera kall. 

4.Blanda alla ingredienserna till kryddsockret och häll upp i en burk med tättslutande lock. 

5.Servera filbunken med kryddsocker och färska bär.  

Vill se fler recept från Tina?

Klicka här för att ladda ner Tinas receptfolder