Bambu

Bambu, en gammal asiatisk gröda som används för många saker: husbyggnad, byggnadsställningar, möbler, blompinnar etc. Det finns många typer av bambu med olika egenskaper. Moso bambu används främst för textilfibrer. Odlingen av bambu för textilier ökar snabbt på grund av efterfrågan. Den stigande efterfrågan sker inte på bekostnad av pandorna, som äter en annan typ av bambu och bor längre norrut i Kina. Bambu och särskilt Moso växer extremt snabbt och skördas med intervaller på 1,5-2 år. Växthöjden vid skörden är 7-10 meter. Odling utförs utan bevattning, befruktning eller kemiska bekämpningsmedel. Bambu avger också cirka 35% mer syre än vanlig skog.

Framställning av fiber för textil

A. Den äldsta metoden är att friställa fibrer genom samma process som man gör lingarn, arbetskrävande och dyrt.
B. Viskosprocesser som löser upp fibern så att den går att spinna till viskosfibrer och låter sig kardas och spinnas till garn, som man gör med bomull.
Billigare processer som dessutom utvecklats miljömässigt och där fibrer med olika egenskaper kan skapas.
 

Tekniska egenskaper hos bambuviskos

Draghållfasthet: Lägre än för bomull speciellt i vått tillstånd.
Nöthållfasthet: Sämre än bomull
Fuktupptagning: 3-4 gånger högre än bomull.
UV-beständighet: God,d essutom så släpper fibern inte igenom så mycket UV-strålning vilket gör den lämplig för solskyddande plagg.
Hudvänlighet: God, vilket beror på de släta fibrerna. Bra för allergiker.
Bakteriekänslighet: Låg då bambu innehåller ett ämne ” kun” som förhindrar bakterietillväxt och därmed också dålig lukt.
Utseende: Glansig, liknar siden.
Komfort: Känns sval, 1-2 gånger svalare än bomull.