Fibrer

Vi köper färdiga garner, inga fibrer, däremot tar vi in uppgifter om garnernas fiberinnehåll beträffande fiberlängd och ursprungland. Vi arbetar bara med förnyelsebara fibrer. För närvarande bomull, lin och bambuviskos.

Bomull traditionellt odlad fordrar konstbevattning och kraftig kemikaliebesprutning, det finns bara en gröda som besprutas mer, grönsaksodling.

Ekologisk odlad bomull. Redan 1995 hade vi en mindre ekokollektion, efterfrågan var dock mycket begränsad då konsumenten inte varit beredd att betala merkostnaden. Tiderna förändras. Idag använder vi enbart ekologisk odlad bomull. Miljömedvetheten har ökat drastiskt och idag betalar man gärna för mervärdet.

Lin traditionellt odlad Lin vi har hittat en leverantör med ekologiskt certifierat lingarn. Allt lingarn är nu 2016 ekologiskt.

Ekologiskt odlat lin, för närvarande hittar vi ingen leverantör. Det har blivit svårare då nästan all linspinning flyttats till Kina.

Bambuviskos, viskosfibrer kan tillverkas av olika vedfibrer. Tillverkningsprocessen har på senare år utvecklats från att ha haft stora miljöproblem till att bli riktigt bra. I de nya kriterierna för Bra Miljöval så klassas rätt tillverkad viskos som ekologiskt odlad bomull.

Vi har själva rest till Kina för att på plats övertyga oss om att tillverkningen sker på ett bra sätt.