Historia
Tack vare väl dokumenterad släktforskning kan man med stor sannolikhet säga att Ekelund är en av världens äldsta textila familjeföretag. Anor finns att hitta redan i slutet av 1400-talet, en tid som präglades av självhushållning då man på gårdarna vävde de textilier som behövdes. Det är ur dessa kunskaper som familjens näring tillslut växte fram då de var noga med att föra kunskapen vidare till sin nästa. Det var dock inte förens i slutet av 1600-talet som man började ana det som numera är Linneväveriet i Horred och varumärket Ekelund.

 

Företagets början

Det var en Ingemar Larsson (1660-1740) som lade grunden till vad som kom att kallas förläggarverksamhet. De första uppgifterna om Ingemar förekommer i ett domstolsprotokoll där han benämns som “kapitalist” (privat bankir) och anklagas för olaga textilhandel. Det var när Ingemar lånade ut pengar till bönder i gårdarna runt omkring och sedan när bönderna inte kunde lösa lånet med annat än textilier så tog han dessa och sålde vidare. Det var på denna tiden inte lagligt att sälja varor om man inte betalat tullavgift för dem och det var här brottet begicks. Handelsborgarna i Borås anklagade Ingemar för landsköp och han hade som man kan förstå stora problem att bedriva sin verksamhet. Det var då han fick en idé, istället för att köpa eller ta betalt i produkter av ortsbefolkningen så försåg han dem med råmaterial som de sedan spann till garm och vävde till färdiga produkter. Varorna kunde därmed klassas som egentillverkade med utökade möjligheter till vidareförsäljning, det var detta system som fick benämningen förläggarverksamhet.

1692 - ett symboliskt år


Vi vet att Ingemar Larssons textila verksamhet var av betydelse redan år 1692 och det var även detta år som Ingemars första barn kom till världen, Marta Ingemarsdotter. Marta växte upp till att bli en lika duktig entreprenör som sin far och hon förde familjens textila arv vidare med stor framgång till kommande generationer. När hon gifte sig flyttade hon till Sätila där hon organiserade en omfattande vävarverksamhet och gjorde detta med bravur. Hon kom att tituleras som Ekelunds första VD, en banbrytande bedrift. Det är efter detta som familjens textila verksamhet finns dokumenterat i samtliga efterföljande generationer.
 

Ekelund och fabriken i Horred

Namnet Ekelund dyker först upp i början på 1800-talet och 1832 föds Sven A Ekelund, det är han som vid 26 års ålder startade firman S.A. Ekelund & Co. och med kapital från sin svärfar startade han fabrik i Kinna Backa. Sven A Ekelund avled 1887 och efter att både son och fru fått överta ledningen under en tid så var det först när firman hamnade hos Sven A Ekelunds svärson som företaget flyttade till Horred, 1910, och där frodas företaget än idag.