Ekelundhuset i Horred

Välkomen till Horreds hjärta, Ekelundhuset - Sveriges äldsta väveri. 
Här hittar du ett stort sortiment med flera av våra aktuella kollektioner samt en stor outletförsäljning av utgående produkter.

Vägg i vägg med butiken finns vår egna utställning och museum. För att du ska kunna strosa runt i lugn och ro så har vi även en liten hörna för barnen att leka i. Och när hungern gör sig påmind kan du ta en bit mat eller fika i vårt café. Under sommaren finns även kulglass från SIA för att stilla sötsuget.

Nyfiken på hur det går till när produkterna skapas? Varmt välkommen på en gratis visning i vårt väveri, tider för detta finns längre ner på sidan.

Öppettider för butik och café

Vardagar: 11-17
Lördag: 10-14
Caféet stänger 30 minuter innan butiken.

Hitta till oss!
Varbergsvägen 442, 519 30 Horred
Vägbeskrivning (Google)

Följ oss i butiken på Instagram och Facebook

Outletdelen i Ekelundbutiken

Outlet med oslagbara priser

I vår outlet-del av butiken kan du fynda massor av härliga textilier. Här hittar du utgående mönster och kollektioner, andrasortering, designprover med mera till oslagbara priser.

Café med hembakad fika

I vårt café kan du unna dig en riktig gofika. Här hittar  du småkakor & bullar, både hembakat och från lokalt konditori. Under sommarsäsongen erbjuder vi även kulglass från SIA Glass.

Lekhörna med litet hus och leksaker

Lekhörna för de mindre

Fantasin är det enda som begränsar möjligheterna i den här lilla lekhörnan utformad som en charmig gård i butiken. Här kan kreativiteten flöda och kanske kan du passa på att ta ett varv i butiken själv. 

En vävstol i Ekelunds museum

Museum / utställning

När ni besöker oss får ni inte glömma att titta i Ekelundhusets egna museum- och utställningsavdelning. Här kan du ta del av Sjuhäradsbygdens textilindustri, fantastiska föremål, spännande historier och modern textildesign i form av Ekelund Art, som är en kollektion med ljudabsorberande vävda konstverk.
I museet får du även ta del av Ekelunds unika historia om att vara världens äldsta dokumenterade textila företag. Detta är ett givet besök för dig som vill andas in svensk textilhistoria när den är som bäst.

Väverivisning

Väverivisningen är en uppskattad upplevelse i Ekelundhuset. Här kan du följa hela processen från garn till färdiga vävnader. Du går själv runt i fabriken i din takt och vi som arbetar i produktionen är dina guider. Vi visar och berättar gärna om vårt hantverk och du får gärna ställa frågor runt vävkonstens olika delar i ett modernt väveri. Vid varje arbetsstation finns också skyltar som beskriver vad vi gör. Väverivisning erbjuds mån - tors 11-15 & fre 11-12.30. Fler än 15+ personer - skicka en föranmälan. 

Bussresor och större sällskap

Är ni ett större nyfiket gäng som vill ta en blick in i väveriets värld är ni varmt välkomna till oss. Vi på Ekelund erbjuder föredrag med inspirerande detaljer om vårt arbete här i textilbygden. Föredraget följs av en väverivisning som börjar vid vår äldsta jacquardvävstol från 1850-talet och som sedan går vidare till svensk textiltillverkning idag.
Före eller efter visningen tar ni en god hemmabakad fika i vårt café och såklart även en tur i vår stora butik. Här hittar du både älskade klassiker och en stor outletbutik.