Ekelundhuset i Horred

Välkomna till Horreds hjärta, Ekelundhuset, och gör ett besök i vår butik och Sveriges äldsta väveri. Här har vi ett stort sortiment med flera av våra kollektioner men även lite annat smått och gott samt en stor outletförsäljning av våra utgående produkter.

Vägg i vägg med butiken finns vår egna utställning och museum. För att ni skall kunna strosa runt i lugn och ro så har vi såklart även en liten hörna för barnen att leka i och när hungern gör sig påmind så finns café och restaurang, under sommaren finns här även glass. 

För dig som är nyfiken på hur det går till när produkterna skapas så är man varmt välkommen ner på en gratis visning i vårt väveri, tider för detta finnes lite längre ner på sidan.

Välkomna hit!

Öppettider för butiken

Vardagar: 11-17 
Lördag: 10-14
Söndag: 11-15

Caféet stänger 30 minuter innan butiken.

Hitta till oss!

Ekelund, Linneväveriet i Horred AB
Varbergsvägen 442, 519 30 Horred
Vägbeskrivning (Google)

Följ gärna butiken

Outletdelen i Ekelundbutiken

Outlet

I vår outlet kan ni fynda massor av härliga textilier. Här hittar ni utgående mönster och kollektioner, andrasortering, designprover m.m

Café / Restaurang

I vår café/resturang kan ni unna er en gofika. Här finner ni även småkakor & bullar, både hembakat och från konditori. Under sommarsäsongen erbjuder vi även kulglass från SIA Glass. Se aktuell meny här.

Lekhörna med litet hus och leksaker

Lekhörna

Under ert besök i Ekelundhuset kan det finnas behov av en välförtjänt paus för barnen eller en chans för föräldrar att få strosa runt med vetskapen om att barnen får släppa loss sin egna kreativitet och lek i vår välplanerade lekhörna. Lekhörnan är uppbyggd som en liten gård, här är det bara fantasin som sätter gränserna. 

 

En vävstol i Ekelunds museum

Museum / Utställning

När ni besöker oss får ni inte glömma att titta i Ekelundhusets egna museum- och utställningsavdelning. Här kan du ta del av Sjuhäradsbygdens textilindustri, fantastiska föremål, spännande historier och modern textildesign i form av Ekelund Art, som är en kollektion med ljudabsorberande vävda konstverk. I museet får du även ta del av familjen Ekelunds unika historia om att vara världens äldsta dokumenterade textila familjeföretag. Detta är ett givet besök för dig som vill andas in svensk textilhistoria när den är som bäst.

Väverivisning

Här kan du följa hela processen från garn till färdiga vävnader. Rundvandring ger dig också möjlighet att träffa oss som jobbar här på Ekelund och ställa frågor runt vävkonstens olika delar i ett modernt väveri.

Väverivisning erbjuds månd-torsd.kl. 11-15 samt fredagar kl. 11-12.30

Väverivisningen är en uppskattad upplevelse som tar ca 30 min. Ni går själva runt i fabriken, men vi som arbetar i produktionen är era guider, vi visar och berättar gärna om vårt hantverk. Vid varje arbetsstation finns skyltar som beskriver vad som utföres. Vid större sällskap (15+ pers) var vänligen att meddela ankomsttid i god tid, för övriga mindre sällskap behövs ej bokning.

Bussresor

Vår butik tar emot er vid ankomst, här finns också möjlighet att köpa fika eller lättare lunch. För att få en inblick i företaget och dess historia kan vi erbjuda föredrag med inspirerande detaljer om vårt arbete här i textilbygden. Efter vårt föredrag är det tid att uppleva på egen hand. Väverivisning sker för alla grupper och börjar vid vår äldsta jacquardvävstol från 1850-talet. Sedan går visningen vidare och man får uppleva svensk textiltillverkning av idag. Efter visningen finns det möjlighet att handla i vår fina butik.

 

Må bra på köpet!

När du köper en Ekelundprodukt gör du en insats för en mer hållbar värld.

• Härproducerat, vävt hemma i Horred.
• Alla råvaror är ekologiska och certifierade av tredje part.
• Minimerad förbrukning av vatten, energi och kemikalier.
• Arbetarna i alla produktionsled har avtalsenliga löner.

Du är värdefull!