Vävning

I vårt väveri finns ett 20-tal jacquardvävmaskiner.

Jacquardteknik innebär att mönstret skapas genom att varptrådar individuellt lyftes innebärande att de hamnar på tygets rätsida. Där varptrådar inte lyfts så kommer i stället väfttråden upp på rätsidan.

 

Beskrivning av vävmaskinens funktion 

Varptrådarna som matas fram från varpbommen passerar först en lamell som om tråden går av ramlar ner och stoppar vävmaskinen. Därefter är varje enskild varptråd trädd genom ett solvöga. Slutligen så är varptrådarna trädda i en vävsked, ofta 3 stycken i samma rör, öppning. Vävskeden har en fram och återgående rörelse som för in väfttråden mot vävnaden.

Väfttrådarna matas in i skälet, utrymmet mellan höjda och ej höjda varptrådar, från sidan med hjälp av en gripare efter att ha passerat furnissör, spänningsreglerare. Varje enskild väfttråd klippes av och den avklippta ändan vikes in i vävnaden. Allt detta sker i en hög hastighet, 250-400 gånger / minut.

Mönsterreglering sker med hjälp av jacquardmaskinen som sitter högt över vävmaskinen och i vilken alla harnesk, snören, utgår ifrån. Mönstret matas in i vävmaskinens dator via en diskett. Styrningen av jacquarden sker sedan via elektroniska signaler.

 

Våra vävtekniker

Pixelvävning, drygt 50% sker med vår egen patentskyddade vävteknik ”pixelvävning”. Den första helt nya mönstringstekniken på mer än 1000 år, alla andra tekniker uppfanns i Kina för mycket länge sedan. Genom att i varpen upprepa varptrådarnas färg i grundfärgerna Gul, Rött och Blått så kan vi blanda alla regnbågens färgnyanser och placera dem var som helst i vävnaden.

Tekniken ger optimal flexibilitet, vi kan på samma vävmaskin väva alla olika mönster i valfria antal utan att ändra på varken varp eller väft, vi laddar in en ny diskett vilket bara tar ca en minut.

Traditionella vävtekniker, att bevara och utveckla vårt textila kulturarv är inspirerande. Vi väver då mest med enfärgade varpar, mycket blekt, där vi erhåller färg och mönstereffekterna med hjälp av väftgarnerna. För att kunna väva med dessa vävtekniker så har vi ett 20-tal färgade garner.

 

Våra materialkombinationer
Lin-Bomull
Bomull
Bambuviskos-bomull

 

Avfall: Plasthylsor som skickas till plaståtervinning.
Avfall: Pappershylsor som skickas till förbränning.
Avfall: Olja från oljebyten i vävmaskinerna, skickas till återvinning
Avfall: Textilremsor, ca 2 % totalt ca 2000 kg. Remsorna, 1,5 cm breda kommer från vävmaskinernas kanter, håller väfttråden före det att de klipps av. Remsorna går till förbränning. Vi har under åren lagt ner mycket arbete på att hitta vettigare användningsområden för remsorna. Förr såldes vissa mängder till konsumenter som vävde mattor. Vi har också provat att låta riva garnet till fibrer som blandats ihop med nya längre fibrer. Kvaliten blev inte så bra.

 

Elförbrukning: ej analyserad Miljörisker: Inga identifierade.
Miljöfördelar: Pixelvävningen som minskar behovet av antalet garnfärger. Minskar mängden restgarner och behovet av lagringslokaler.